Curiosity isimli uzay aracı Mars'ta hayat olup olmadığını araştırmak için 26 Kasım 2011'de uzaya fırlatıldı Mars'a ulaşması uzun zaman aldı. 6 Ağustos 2012'de Kızıl Gezegen Mars'a ulaştı.
Curiosity Mars’a indikten yedi ay sonra kilit sorunun cevabını dünyaya ulaştırdı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), keşif aracı Curiosity'nin aldığı kaya örneklerindeki minerallerin geçmişte Mars'ta hayatın var olmuş olabileceğini gösterdiğini açıkladı.
NASA'nın Mars Keşif Programı yetkili uzmanlarından Michael Meyer, düzenlediği basın toplantısında, Mars'ın yaşamaya uygun olup olmadığının, gezegenin yüzeyindeki ilk kaya delme çalışmasını 9 Şubat'ta yapan “Curiosity” misyonunun cevabını vermesi gereken önemli soruların başında geldiğini belirtti.
Meyer, “bugün bilinenlerin ışığında söz konusu soruya olumlu yanıtın verilebileceğini” vurguladı.
İncelenen kaya tozunda kil minerallerinin belirlendiği, bu minerallerin suyun olduğu bir ortamda bulunduğu bildirildi.
Curiosity, delme işlemi sırasında ortaya çıkan bir tutam tozu, kimyasal ve mineral yapıyı analiz etmek amacıyla üzerinde bulunan laboratuvara başarıyla boşaltmıştı.
Mars'a yapılacak olası yolculuk kapsamında şimdiye kadar üretilen en gelişmiş robot olan Curiosity, 12'den fazla kamerası, bir meteoroloji istasyonu, delme ve çevreyi incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla Kızıl Gezegen'de hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışıyor.
Curiosity, kamera görüntüleri ve oradan aldığı örneklerle bakalım Mars'ta hayatın var olduğunu kanıtlayabilecek mi?
Hiç yorum yok :