Google ürünlerinden biri olan Blogger’u, ücretsiz site olarak kullanabilmenin zevkini bilmeyen yok gibidir. Türkiye de, 2013 yılında dahada güçlenen Blogger, Google’un diğer ürünleri ile birleştirilmesi sonucu işlevselliğini hızla geliştirmiştir. Eski ismi taslak blogger (draf blogger) ile bayağı zaman harcıyor cocuğumuz gibi gördüğümüz blogumuzun büyümesini bekliyorduk. Blogger ile arkadaşlığımız yaklaşık 8, 9, seneyi bulmaktadır. Kötü günlerde yaşadık ancak hiçbir zaman bizleri yarı yolda bırakmadı. Şu anda yeni blog kurmak isteyen ve kuranlar gerçekten çok şanslılar. Neden şanslılar ?
Eski dönemde birçok kodu manuel ekler ve hatalar yapardık.Şimdi birçok eklenti sayesinde kısa zamanda bir blogu yapılandırabiliyoruz. Google ürünlerine, Google’un ilk başladığı yani 1998 senesinde başladım ve halen devam ediyorum. Bugüne kadar hiç bir kota sıkıntısı yaşadım. Kotalarımız azken bir anda çoğaldı. Basit bir kontrol yapalım.Şu anda kullandığınız Google Gmail hesabınızın basitce ne olduğunu görelim. Gmail hesabınızın en alt kısmına gitmek için dikey çubuğu aşağıya kaydırın.Sol tarafta 15 GB kotanızın % şu kadarını kullanıyorsunuz yazısını göreceksiniz. Kotamız ne kadar çok gibi görülsede blogger da bazı kısıtlamalar mevcuttur. Kısıtlamaların bilinmesi ve doğru kullanılması başarı oranınızı yükselterek daha bilinçli kullanılmasına imkan verecektir. Blogger sınırlamaları nelerdir aşağıda inceleyelim.
1. Blogger hesabımızın sınırları :
→ Google Gmail, her yeni hesabınız için açabileceğiniz blog sayısı 100 adettir.
→ Blog profil hakkında sekmesinde 1200 karakter girebilirsiniz.Yani eklediğiniz bir boşluk veya virgül bir karakter veri olarak algılanmaktadır.
→ Blogger ile ilişkili olarak, Google+ çevreler 5000 kişi ile sınırlıdır.
→ Blog üyeliği 100 kişi ile sınırlı olup, her ayrı blog hesabı için geçerlidir.
→ Her ayrı hesap için blog takip sayısı 300 dür.
2. Blogger panelinizin sınırları :
→ Blog ismi alırken kullanabileceğiniz karakter uzunluğu 37 dir.
→ Blogunuzu tanımlayan başlık ismi 90 karakter ile sınırlıdır.
→ Yazı tanıtım açıklamaları 500 karakterdir.
→ Toplam yazı sayınızda bir sınırlama yoktur.5000 yazıdan sonra arşivlenir. Hatta ulaşamayabilirsiniz. Normal şartlarda 5000 yazıyı yazmak demek bir 10 sene yada 15 sene demektir.Bu kadar eski bir yazının olmasını sizde istemezsiniz. Bu nedenle Blogger kütüphanemizi iyi değerlendirmek gerekir.
→ Yazının büyüklüğü konusunda bir sınır yoktur. Ancak büyük bir yazıyı mobil cep nasıl okuyabilir bir düşünün. Yazı içinde birde resim eklediğinizde herhalde 404 URL hatası alırsınız.
→ Ana sayfa toplam boyutu 1 MB dır. Bu sınırı geçerseniz FeedBurnet 576 xml dosya hatası alırsınız.
→ Blogger’u mabil kullanıyor iseniz sınır 25 kb. dir.
→ Picasa resim alanı boyutu 1 GB dır.
→ Google Drive kullanıyor iseniz, (önerilir) 15 GB depolama alanı sunmaktadır.
→ Blogger’a ekleyeceğiniz resmin (img) boyutu 1600 Px. geçmemelidir.Çok büyük resim eklesenizde blogger şablon içinde çalışan schema veri işlemci resminizi 1600 px olarak düzenleyecektir.Ancak resim boyutu fazla olacağından Picasa deponuzu azaltmış olmamak için bu ölçüden fazla büyük resim yüklemeyin.
→ Her blog hesabı için etiket üst sınırı 5000 adettir.
→ Her etiketin uzunluğu 200 karakterdir.
→ Her yazınız için 20 etiket girişi yapabilirsiniz.
→ Statik olarak adlandırılan hakkında iletişim gibi sayfalar için 20 adettir.
→ Yorumların uzunluğu, her bir yorum için 4096 karakterdir.
Blog İpucu: Google Drive ile oluşturacağınız dökümanı, blog yazı editörü gibi kullanabilirsiniz.Bu döküman ile birçok biçimleme yapabilirsiniz.Neler yapabileceğiniz hakında Google Drive dökümanlar yazısını inceleyiniz.
Hiç yorum yok :